Do It Yourself - Do It Together

Creator Nyitott Műhely

Szög

Kicsi, nagy, vékony, vastag, hosszú, rövid….

2016. augusztus 26. - Creator DIT

   Szögek a szöges dobozból, amelyet óvoda után a nagyapámtól kapott speciális „szegverő sámliba” volt lehetőségem verni. Valóságos szögtársadalom kavarodott  a papírdobozban, amelynek csúcsán minden vitán felül a már-már facsavar kvalitásokat felmutató csavart szög helyezkedett el. Nem pusztán az Öreg által rajongással ecsetelt kivételes rögzítési tulajdonságai miatt, hanem egyedi megjelenésével és azzal, hogy ellenállt minden kísérletemnek, hogy kiskalapácsommal a deszkába kényszerítsem.

 

nails-1482398_1280.jpg

 

     A szögeknek történetük volt. Nem csak egyszerű vasdarabok, hanem a hétköznapi beszédtéma részei voltak, hiszen alig néhány száz méterre szögverő sámlitól születtek, és ehhez a környék minden lakójának, férfinak és nőnek köze volt. Vagy úgy hogy a közeli gyár szögverőjében süketült az észveszejtő zajban, esetleg a huzalműben foglalatoskodott a megfelelő alapanyag előkészítésével, vagy úgy, hogy a szomszédos Fekete Laci kocsmában mérte a híg sört a műszak után felfrissülni, majd azzal a lendülettel eltompulni is vágyó munkásnak.

    Csodálattal néztem, ahogy az Öreg, (a „Fater”) két-három jól irányzott, lendületes kalapácsütése nyomán a szög szára engedelmes hatolt át a deszkarétegeken. Olyan varázslat volt ez, amelyet csodálattal néztem a szükséges eszközök birtokában, ám az elengedhetetlen tudást nélkülözve.

     Az én kiskalapácsom sután fordult le a meglepően kicsinek mutatkozó szög fejéről. Ha pedig stratégiát váltva inkább a lendületre koncentráltam, gyakran elvétettem a célt. Idővel persze az arányok változtak,  több találat és kevesebb görbült szög kísérte a délutáni kalapálásokat.

   A szög vs én, nem magányos küzdelem volt. Olyan társasjáték, amelynek nagyapám része volt és olyan közös élményt hozott, amely máig elkísér. Ettől kezdve a barkácsolás nem magányos tevékenység, hanem közös élmény.  Tehát szegverő sámlit mindenkinek!  

Csináljunk szegverő sámlit!

Csináljuk együtt! Do It Together!  DIT!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://creatordit.blog.hu/api/trackback/id/tr1811654872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása